Věda a technika

Zajímavé články z oblasti vědy a techniky

veda-technika2

Poslední články

bmw-autosalon.jpg

BMW na ženevském autosalónu

12.3.2015 > Věda a technika

Automobilka BMW digitálně zaznamenala svou expozici na autosalónu v Ženevě a vytvořila interaktivní web stránky, na kterých si můžeš autosalón i všechny exponáty BMW detailně prohlédnout.

venuse-pred-sluncem.jpg

Přechod Venuše přes Slunce

15.8.2014 > Věda a technika

6. června 2012 proběhla unikátní astronomická událost, kterou můžeme vidět jen jedenkrát za 100 let - přechod planety Venuše přes Slunce. NASA o tom pořídila unikátní video.

Saturn-odvracena-strana-z-Cassini.jpg

Odvrácená strana Saturnu

30.1.2014 > Věda a technika

Dne 19. července 2013 se ocitla kosmická sonda Cassini ve vzdálenosti 1,2 milionu km od Saturnu směrem od Slunce. Byla to příhodná pozice pro celkový pohled na odvrácenou stranu planety a její prstence. Přes čtyři hodiny trvala série focení. Následně zabralo několik měsíců, než snímky dorazily na Zem a vědci je pečlivě sestavili do mozaiky. Vznikla tak jedinečná fotografie, na které je zachycen Saturn tak, jak jsme ho ještě nikdy neviděli.

robot-voice.jpg

Převod textu na mluvenou řeč

13.12.2013 > Věda a technika

Někdy potřebujeme převést text na mluvenou řeč. Existují aplikace, říká se jim syntéza řeči, které toto umí. Dokáží online transformovat text na mluvenou řeč, tedy přímo vygenerují zvuk nebo soubor formátu mp3. Tyto aplikace využívají různé jazyky a typy hlasů, mluví také samozřejmě česky.

VIN-kod-Ford.jpg

VIN kód

13.12.2013 > Věda a technika

Co znamená VIN kód na vozidle, kde jej lze najít a co z něj můžeme vyčíst? Historie VIN, k čemu se využívá a jak vznikl standard ISO 3779:2009? Toto vše se dozvíš v tomto článku.

kde-najit-vin-v-aute.jpg

Prověření auta podle VIN zdarma

17.10.2013 > Věda a technika

Když kupujete auto a není zrovna nové, je nutné prověřit jeho historii, ověřit zda není v databázi kradených vozidel nebo majetkem leasingové společnosti. Kontrolu lze provést podle identifikačního čísla VIN. Zde naleznete informace, kde VIN najít a jak jej prověřit zdarma.

praha-pocasi-karluv-most.jpg

Aktuální počasí v Praze

30.9.2013 > Věda a technika

Chcete vědět, jaké je aktuální počasí v Praze a okolí? Zobrazte si grafy o teplotě, větru, srážkách a slunečním svitu. Data jsou brány online z portálu CHMI.cz.